Kako smo kao obitelj ekološki opredijeljeni, bilo je pitanje trenutka kada ćemo htjeti napraviti korak prema ekološkim proizvodima za pranje i čišćenje u domaćinstvu.

 

Tražeći po Internet portalima dva su se pokazala vrlo korisnima www.alternativa-za-vas.com i www.gazdarica.com.

 

Želite li da vam dom bude čist, a da se pritom ne trujete kemijskim sredstvima za čišćenje? Želite uštedjeti novac, a ujedno sačuvati zdravlje vas i obitelji? Riješite se kemijskih sredstava za čišćenje. Čistoću svog doma održavajte prirodnim sredstvima, kao što su to radile vaše bake i prabake.

 

Redovito se vrte reklame za sredstva za čišćenje koja bez "imalo vašeg truda" čiste, peru, uklanjaju mrlje, kamenac i neugodne mirise. Domaćice u reklamama tvrde da je dovoljno samo pošpricati površinu, ostaviti da odstoji nekoliko minuta i lagano obrisati krpom. Pod dojmom viđenog, odlazite u trgovinu i kupujete reklamirane proizvode koji tako djelotvorno čiste. Dolazite kući, špricate i čekate nekoliko minuta kako biste obrisali tretiranu površinu, misleći da ste u treptaj oka gotovi s čišćenjem.

 

Poslije nekoliko minuta brišete površinu, ali ona je i dalje zamazana, hrđava, puna kamenca i gljivica. Nakon što ponovite postupak, postane vam jasno da ste nasjeli na još jednu reklamu.

 

Osim što ste potrošili novac na kupnju kemijskog preparata, vi i vaši ukućani ste udisali štetne kemikalije, a vaš kućni ljubimac je zaprljao šape, koje će poslije polizati.

 

Zašto koristiti ekološka sredstva za čišćenje?

 

Spužvu s kojom ste obrisali sredstvo i prljavštinu isprat ćete tekućom vodom, a ostaci kemikalija otići će u otpadne vode. Na kraju će to stići do rijeke ili mora. Organizmi u vodi trpe onečišćenje odmah, korijen neke biljke usisat će onečišćenu vodu. Ako dođe do biljke koja je jestiva ili do ribe, postoji mogućnost da je na kraju i pojedete, ne znajući da je organizam tretiran vodom koju ste sami zagadili.

 

Razvojem industrije i masovne proizvodnje, današnji praškasti deterdženti za rublje i sva sredstva za čišćenje postali su jeftini i široko dostupni pa su ih pune police svake trgovine. Kemijska sredstva za čišćenje nisu ni ekološko niti zdravstveno prihvatljiva. Aktivne tvari temelje se na fosfatima i sintetskim tenzidima koji izazivaju alergije i nadražuju kožu, a u većim dozama mogu biti i smrtonosni.

 

Dužim udisanjem raznih kemijskih spojeva riskiramo kancerogeno oboljenje. Uz neposrednu štetu koju nanosimo sebi i svojoj obitelji, velika je i ona koju činimo prirodi. Učinite uslugu sebi i svojim ukućanima i počnite svoj dom održavati prirodnim sredstvima, koja ne samo da su zdravija i jeftinija od industrijskih sredstava za čišćenje, već su i dokazano učinkovitija.

 

Isprobali smo recepte za izradu deterdženta za pranje rublja, omekšivač za rublje, deterdžent za pranje posuđa , univerzalno sredstvo za pranje podova i univerzalno sredstvo za uklanjanje kamenca i dezinfekciju. Sve sastojke za izradu ovakvih proizvoda može se kupiti preko web shop-a www.nanotehnologija.info , a neki su nam na dohvat ruke u svakoj trgovini i u kućanstvu.

 

Rezultati proizvoda koje smo isprobali i koristimo:

 

  • Deterdžent za pranje suđa nismo uspjeli izraditi, unatoč preciznom praćenju upute. Nismo uspjeli postići tekuću fazu jer se javljala sapunizacija. Pokušali smo smanjiti gramažu ribanog sapuna pri otapanju, povećati količinu destilirane vode, ali nije upalilo. Pranje je korektno, bez pjene, no nije ležerno zbog grudica sapuna. (alternativa)

  • Deterdžent za pranje veša u veš mašini. Napravili smo smjesu za pranje bijelog rublja i za šarenu odjeću. Za bijelo rublje je bio učinkovitiji od druge smjese. Njega smo koristili i za šarenu odjeću. No, kada sam ga radio sa ekstra jakim ribanim sapunom, ostajale su bijele mrlje od deterdženta po tamnijoj odjeći. (alternativa)

  • Omekšivač je kao po receptu i odličan je. (alternativa)

  • Univerzalno sredstvo za pranje podova, također je odlično po receptu. (alternativa)

  • Univerzalno sredstvo za pranje površina, uklanjanje kamenca i dezinfekciju (stakla, radne površine, wc, kupaonica, pipe i drugo). Odlično odmaščuje. Ovo je ujedno i jedno od najjeftinijih i dostupnijih sredstava. Potrebno je 5 L alkoholnog octa u kojeg se dodaje sok od 2 limuna sa nasjeckanim korama. Limun se dodaje da se ublaži miris octa. (gazdarica)

  • Lužina dobiven a od prosijanog pepela i kišnice ili destilirane vode. Odlično odmaščuje površine, predmete i pere bijelo rublje. Za šarenu odjeću treba razrjeđivati. (bakin recept)

  • EKO KUGLU ZA PRANJE RUBLJA koristimo uz dodatak 2 žličice boraksa i 3 žličice sode karbonat, napunjene do vrha . Soda za pranje je najpovoljnija u Muller-u – 0.5 kg/7.50 kn . Kuglu za pranje smo kupili u Kauflandu za 29.00 kn, a koristi se za 1 000 pranja. Boraks iz Nanoteh-a 1 kg/33.00 kn, u ljekarnama je 100 g/17.00 kn. Sa time peremo sve rublje. Ukoliko je jako zaprljano rublje tada se koristi sa tri žličice boraksa i sode. Ova kombinacija smanjuje količinu, čak i ekološkog deterdženta. (naš recept).

     

Ovo su prvi rezultati isprobanih EKO SREDSTAVA ZA ČIŠĆENJE U DOMAĆINSTVU, koje koristimo zadnja četiri mjeseca. Smanjili smo mjesečne izdatke i zagađenje prirode. Danas kada trebamo neko sredstvo jednostavno ga napravimo. Ono što kupujemo, poput boraksa, srebrne vode ili ribanog domaćeg sapuna, dolazi nam poštom na kućnu adresu. Još jedna ušteda.

 

Ohrabrite se i pokušajte sami.

 

 

Ništa ne možete izgubiti, a svi možemo dobiti!